Ohje hakemuksen täyttämiseen verkkoasioinnissa

Kirjauduttuasi verkkoasiointiin pääset täyttämään ansiopäivärahahakemusta verkkoasioinnin etusivun kohdasta ”Hae ansiopäivärahaa”. Kaikkien päivärahahakemusten; niin alkavien, kuin jatkohakemustenkin tekeminen aloitetaan tästä samasta painikkeesta. Tekemäsi hakemus tallentuu automaattisesti keskeneräisenä luonnoksena, kun etenet lomakkeen täytössä. Luonnos säilyy tallennettuna 30 päivän ajan, joten voit palata täydentämään kesken jäänyttä hakemusta myöhemmin.

Huom! Päivärahaa tulee hakea 3 kuukauden sisällä päivästä, jota hakemus koskee. Tätä myöhemmin lähetetty hakemus hylätään.

Ohjelma tunnistaa tässä vaiheessa, tuleeko sinun täyttää pidempi ns. alkava hakemus vai lyhyempi jatkohakemus. Alkavaan hakemukseen sinut ohjataan, mikäli edellisestä Erkon maksamasta päivärahasta on kulunut 6 kuukautta tai pidempään, tai olet uusi hakija.

Alkava hakemus

Hakemus ohjaa sinut täyttämään muutaman esivalintakysymyksen jälkeen yhteystietosi. Muista vahvistaa tilinumerosi!

Jatka -napista pääset täyttämään tiedot hakujaksoa edeltävältä ajalta (Työtiedot) sekä tiedot mahdollisista sosiaalietuuksista ja yrittäjyydestä. Täytä kaikki kohdat huolellisesti.

Tämän jälkeen voit siirtyä ”Tiedot hakujaksolta” -välilehdelle, jolla ilmoitetaan haettava aika. Täytä ensimmäinen hakemus vähintään kahdelta viikolta siten, että hakemuksen viimeinen päivä on sunnuntai tai kuukauden viimeinen päivä. Tarkemman täyttöohjeen näet alempaa Tiedot haettavalta ajalta -kohdasta.

Jatkohakemus

Jos normaali (kuukauden tai 4 kalenteriviikon) hakujaksosi on kulunut, ohjelma ehdottaa sinulle edellisen hakemuksesi mukaista hakemusta seuraavalle normaalille hakujaksollesi. Jos tilanteessasi on tapahtunut muutoksia, käytä Muokkaa -painiketta hakemuksen korjaamiseksi. Voit myös vaihtaa hakujaksoa; lyhyemmän hakujakson voit täyttää esimerkiksi silloin, jos aloitat yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön tai jäät perhevapaalle. Hakemuksessa kysytään syytä poikkeavaan hakujaksoon.

Jos sinulla on työtunteja tai mitä tahansa muita muutoksia ehdotettuun hakemukseen, sinun tulee täyttää kohta ”Tiedot haettavalta ajalta”.

Tiedot haettavalta ajalta

Valitse ensin, mitä olet pääasiassa tehnyt hakujaksolla. Jos tilanteesi on vaihdellut, ilmoita ”Lisäksi olen ollut” -kohdassa, mitä muuta olet tehnyt hakujaksolla. Voit valita kaikki soveltuvat vaihtoehdot. Jos olet työskennellyt usealle työnantajalle, on jokaisen työnantajan nimi ilmoitettava hakemuksessa.

Valinnat tehtyäsi pääset Jatka -painikkeella kalenteriosioon, jossa ilmoitetaan päiväkohtaiset tiedot. Jokaiselle hakujakson päivälle on valittava jokin vaihtoehdoista. Työtunnit merkitään vain palkallisille työpäiville, mukaan lukien palkallinen vuosiloma- tai sairausloma-aika. Yritystoiminnan tunteja ei merkitä hakemukseen lainkaan.

Seuraavaksi täytettävänäsi on ”Palkanmaksupäivä” -kohta. Valitse ”Kyllä”, jos sinulle on maksettu palkkaa hakujaksolla, tai sinulla on hakujaksolla työtunteja, joista maksetaan palkka myöhemmin. Tämän jälkeen voit ilmoittaa yhden tai useamman palkanmaksupäivän. Jos palkanmaksupäivä ei osu haettavalle ajalle, valitse ”Ei”.

Yritystoiminta ja sosiaalietuudet

Jos sinulla on tapahtunut muutoksia yritystoiminnan harjoittamisessa tai muiden sosiaalietuuksien saamisessa, ilmoita näistä muokkaamalla kyseisiä kohtia. Esimerkiksi: Jos olet hakujaksolla aloittanut kevytyrittäjyyden, valitse ”Muokkaa” kohdasta ”Yritystoiminta ja kevytyrittäjyys”.

Yhteenveto ja liitteet

Lopuksi siirryt yhteenvetoon. Tässä vaiheessa aiemmista valinnoistasi riippuen lomake ehdottaa, mitä liitteitä sinun tulisi toimittaa. Voit toimittaa liitteitä tässä vaiheessa tai myöhemmin ”Lähetä liitteitä” -linkistä. Huomaathan, että kerralla voit lähettää enintään 10 liitettä. Ohjelma ei salli useamman samannimisen liitteen lähettämistä, joten nimeä liitteet esimerkiksi ”palkkalaskelma1”, ”palkkalaskelma2” jne. Sallitut tiedostomuodot ovat .pdf, .jpg, .jpeg, .png, .gif ja .tiff. Yksittäisen liitteen maksimikoko on 10 Mt.

Valitse alasvetovalikosta liitteen tyyppi. Sen jälkeen klikkaa ”Valitse tiedosto” -painiketta, ja hae tiedosto omalta koneeltasi. Jos lähetät useita liitteitä, valitse ”Lisää uusi liite”.

Kun olet varma, että hakemuksesi on oikein täytetty, paina ”Allekirjoita ja hyväksy”. Jos et halua lähettää hakemusta heti, hakemus säilyy luonnoksena seuraavat 30 päivää. Lähettämätön hakemusluonnos aukeaa sinulle uudelleen, kun valitset verkkoasioinnin etusivulta ”Hae ansiopäivärahaa”.

 

Löysitkö etsimäsi? Anna meille palautetta!