Työttömyys

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Ilmoittaudu työnhakijaksi myös, jos työnantajasi on muuttanut työsuhteesi/virkasi osa-aikaiseksi, jotta voit hakea työttömyyskassalta soviteltua päivärahaa. Työnhaun voit käynnistää jo ennen, kuin työttömyys alkaa. Käynnistettyäsi työnhaun, pidä työnhaku voimassa työvoimaviranomaisen ohjeiden mukaan. Työttömyyskassa voi ottaa omavastuuaikaa ja/tai maksaa päivärahaa ainoastaan ajalta, jolloin työnhakusi on ollut voimassa.

Noin kahden viikon työttömyyden jälkeen voit hakea työttömyyskorvausta joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon jäsenenä lähetät ansiopäivärahahakemuksesi Erkoon. Voit hakea ansiopäivärahaa verkossa tai lähettää ansiopäivärahahakemuksen postitse työttömyyskassaan. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan tarvittavat liitteet. Asianmukaisesti täytetty hakemus jouduttaa käsittelyä.

Täytä hakemus ensimmäisestä työttömyyspäivästäsi lähtien, jotta kassa voi huomioida mahdollisen omavastuuajan. Työttömyyden jatkuessa täytä hakemus aina kalenterikuukausittain tai 4 täydeltä kalenteriviikolta (maanantai – sunnuntai). Hae ansiopäivärahaa 3 kuukauden sisällä työttömyyspäivistä, joita hakemus koskee. Yli 3 kuukautta vanhat hakemukset hylätään myöhästyneinä.

Ilmoita kaikista päivärahaoikeuteen vaikuttavista, työttömyyden aikana tapahtuvista muutoksista (mm. työssäolo, ansaitut palkat, yritystoiminta, erilaiset palkkiot, opiskelu, sairausloma ja perheellesi maksetut sosiaalietuudet) päivärahahakemuksella työttömyyskassaan. Ilmoita muutoksista tarvittaessa myös työ- ja elinkeinotoimistoon (mm. jos on kyse työllistymisestä, yritystoiminnasta, opiskelusta tai sairauslomasta).

Työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoittautuminen

Työnhaku TE-toimistossa käynnistetään ensisijaisesti TE-palveluiden Oma asioinnissa, pankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla tunnistautuen. Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia tai sirullista henkilökorttia, voit käynnistää työnhaun ainoastaan ottamalla henkilökohtaisesti yhteyttä TE-toimistoon.

Tutustu TE-toimiston asiointiohjeisiin.

 

Löysitkö etsimäsi? Anna meille palautetta!